Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kulinarna stolica Kraju Basków

Kulinarna stolica Kraju Basków 6 miesiąc 1 tydzień temu #1515

  • uqucepap
  • uqucepap Avatar
Turystyczne el dorado w Kraju Basków ma tyluż zwolenników, co przeciwników – wiele zależy od pory roku, kiedy się tam http://e-krynicamorska.com.pl/ wybierzemy. Szczyt sezonu raczej odstrasza nadmiarem turystów z Hiszpanii i Francji (ci drudzy mają opinię nadużywających gościnności baskijskich tawern) – sami mieszkańcy uciekają wówczas poza miasto, aby znaleźć chwilę spokoju. Dlatego najlepszym czasem na przyjazd jest wiosna, kiedy przyroda budzi się do życia, lub wczesna jesień, kiedy wody Zatoki Biskajskiej zdążyły już opustoszeć, ale jeszcze nie wystygnąć. W związku z niewielką liczbą hosteli, musicie zadbać o wcześniejszą rezerwację – z własnego doświadczenia polecamy A Room in the City, w którym możecie zjeść śniadanie w ogródku na dachu kamienicy (ceny rozpoczynają się od 14 euro za nocleg w wieloosobowym pokoju). Przyjeżdżając do San Sebastian we wrześniu warto zahaczyć o festiwal filmowy San Sebastian, jedną z najstarszych i najbardziej prestiżowych imprez kinowych w Europie – filmy wyświetlane są z napisami w językach hiszpańskim i angielskim. Sercem San Sebastian jest stare miasto, którego wizytówką jest secesjonistyczny ratusz znajdujące się tuż obok malowniczej plaży. Zainteresowani historią i tradycją Basków powinni wybrać się do muzeum San Telmo (darmowe wejście w każdy wtorek) – nie zapomnijcie o audio-przewodniku w języku angielskim, ponieważ większość podpisów i filmów jest dostępna tylko w językach hiszpańskim i baskijskim. Niezłe jest również Oceanarium, w szczególności podwodny tunel, jednak wbrew oczekiwaniom przeważa w nim część muzealna z modelami statków i historią baskijskiego żeglarstwa. Gdybym miał wybierać pomiędzy tymi muzeum a oceanarium, postawiłbym na to pierwsze.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Time to create page: 0.103 seconds
Zasilane przez Forum Kunena